CASHEW ALCOHOLIC FERMENTATES: DEVELOPMENT AND FERMENTATION KINETICS

Authors

DOI:

https://doi.org/10.36977/ercct.v22i1.352

Abstract

The cashew culture contributes to the socioeconomic development of the Northeast, but its valorization is still concentrated in the chestnut, while the peduncle is little used. Thus, the objective was to develop alcoholic cashew fermented, study the fermentation kinetics and analyze the physical and chemical characteristics of the drinks. The musts were prepared with the addition of sugar up to 12 and 16 ºBrix, followed by pH correction, fermentation, centrifugation, pasteurization and packaging. Fermentation kinetics were studied at intervals of 1 h., for 7 h., and the physical-chemical parameters were analyzed. The results were treated using the Analysis of Variance, in a Completely Randomized Design, comparing the averages by the Tukey test, at the level of 5% of significance. The mathematical models had good adjustments to the fermentation kinetics data, presenting values of R2 > 0.9, except for the Ratio of the formulation with 16 ° Brix. The fermented ones were presented according to the current legislation, with the exception of total acidity. Therefore, the use of the cashew stalk for the preparation of alcoholic fermentates may be feasible, but it is recommended to test cashew wort with concentrations of total soluble solids above 16 ºBrix related to the chaptalization process.

Author Biographies

Aline Elvina Rodrigues Fernandes, Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Rio Grande do Norte

Técnica em Alimentos pelo IFRN, campus Pau dos Ferros-RN.

Emanuel Neto Alves de Oliveira, Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Rio Grande do Norte

Graduado em Tecnologia de Alimentos pela Faculdade de Tecnologia CENTEC - Cariri (2009). Especialista em Ensino de Química pela Universidade Regional do Cariri (2009) e em Ciência dos Alimentos pela Universidade Federal de Pelotas (2012). Mestre (2012) e Doutor (2016) em Engenharia Agrícola na Área de Concentração em Processamento e Armazenamento de Produtos Agrícolas pela Universidade Federal de Campina Grande. Possui Pós-Doutorado em Engenharia Química pela Universidade de Coimbra, Portugal (2018) na área de Tecnologia e Controle de Qualidade de Vinhos. É Professor do Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Rio Grande do Norte (IFRN), lotado no Campus Pau dos Ferros/RN. Possui experiência na área de Engenharia Agrícola e Ciência e Tecnologia de Alimentos, atuando principalmente nos seguintes temas: Secagem e Armazenamento de Produtos Agrícolas, Processamento de Alimentos de Origem Vegetal e Animal, Análises Físicas e Químicas de Alimentos e Controle de Qualidade.

Charlene Maria de Alcantara, Universidade Federal de Campina Grande

Graduanda em Engenharia de Alimentos pela UFCG, campus Pombal-PB.

Elisabete Piancó de Sousa, Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Rio Grande do Norte

Possui graduação em Tecnologia de Alimentos pela Faculdade de Tecnologia Centec cariri (2009), mestrado em Engenharia Agrícola pela Universidade Federal de Campina Grande (2013) e doutorado em Engenharia Agrícola pela Universidade Federal de Campina Grande (2016). Atualmente é professora do Instituto Federal do Rio Grande do Norte (IFRN). Tem experiência na área de Ciência e Tecnologia de Alimentos, com ênfase em controle de qualidade, atuando principalmente em gestão de qualidade, processamento, armazenamento e análises físico-químicas.

Published

2021-07-09

Issue

Section

Ciências Agrárias